Turnip yellow virus- TuYV – Noul inamic al culturii de rapiță

 

În ultima vreme, cultura de rapiță este atacată din ce în ce mai agresiv atât de bolile și dăunătorii existenți dar și de boli și dăunători noi cum ar fi Club root- cancerul radacinilor de rapiță sau TuYV- virusul galben al ridichii. Dacă în cazul cancerului rădăcinilor de rapiță, nu trebuie să ne facem griji, deocamdată, el fiind prezent doar în vestul Europei, în special în UK și DE (în Romania nu a fost semnalată), problema se schimbă în cazul TuYV.
Compania LIMAGRAIN a început studiul acestui virus în RO anul trecut. Probele luate din culturile de rapiță din diferite zone au demonstrat prezența virusului. Anul aceasta în primăvară, la începutul startului în vegetație al culturii de rapiță, s-au recoltat unsprezece probe de frunze, din toate zonele de cultură ale rapiței, care au fost testate în laboratoarele LIMAGRAIN din Franța, rezultatul, o infestare medie de 34%.
În celelalte țări din Europa virusul este foarte răspândit, cele mai afectate țări fiind : Slovacia 97%, Germania 96%, Franța 76%. Îngrijorător este faptul că și țările vecine Romaniei au un grad de atac puternic, Ungaria 90%, Bulgaria 53%, Ucraina 46%. Aceste probe au fost luate anul trecut, pentru anul în curs așteptăm să primim rezultatatele cât de curând.
Virusul se manifestă încă din primele stadii de dezvoltare, toamna, sub forma unei colorații violacee pe marginea limbului foliar. Atacul se continuă și la pornirea în vegetație, primăvara, prin continuarea colorării in violet a limbului foliar. Aceasta duce in final la uscarea frunzelor atacate, pierdere de masa foliara, silicvele raman mici, nedezvoltate normal, cu boabe putine si cu MMB scazut. In cazul unui atac puternic, scade numarul de lastari, multe silicvele devin seci in totalitate, scade continutul in ulei si deasemeni creste continutul in glucozinolati.
Atacul TuYV, se observa foarte greu in cultura deoarece, este confundat foarte usor cu, carenta de fosfor, cu deosebirea ca, carenta de fosfor se manifesta tot printr-o coloratie rosie violacee dar la nivelul intregului limb foliar nu doar pe marginile acestuia.
Prezenta TuYV in cultura de rapita, poate provoca pierderi de productie de pana la 25% si deasemeni deprecierea calitatii recoltei.
Vectorul de transmitere al TuYV sunt afidele. Incalzirea globala si interzicerea neonicotineidelor vor favoriza dezvoltarea si raspandirea acestui virus in culturile de rapita din tara noastra.
Pentru a preveni pierderile de recolta provocate de TuYV, compania LIMAGRAIN vine in sprijinul fermierilor cu hibrizi rezistenti la acest virus, cum ar fi LG ARCHITECT si LG ABSOLUT. Deasemeni pentru limita atacul TuYV, nu trebuie uitata monitorizarea foarte atenta a culturii si combaterea afidelor.

Turnip yellow virus- TuYV – Noul inamic al culturii de rapiță

Atac TuYV toamna

Turnip yellow virus- TuYV – Noul inamic al culturii de rapiță

Atac TuYV toamna


Turnip yellow virus- TuYV – Noul inamic al culturii de rapiță

Hibrid susceptibil la TuYV

Turnip yellow virus- TuYV – Noul inamic al culturii de rapiță

Hibrid rezistent la TuYV


Top