TOLERANTA LA SCUTURARE A HIBRIZILOR DE RAPITA LIMAGRAIN

TOLERANTA LA SCUTURARE A HIBRIZILOR DE RAPITA LIMAGRAIN

In ultimii anii se observa o crestere constanta a suprafetelor cultivate cu rapita, ceea ce arata ca rapita devine una dintre cele patru culturi din asolamentul fermierilor din Romania. Dupa grau, porumb si floarea soarelui, rapita a devenit a patra cultura care se cultiva in Romania. LIMAGRAIN pune accent din ce in ce mai mult pe aceasta cultura, aducand an de an noi hibrizi de rapita adaptati conditiilor pedoclimatice din Romania.

Pe langa potentialul de productie, rezistenta la iernare, la boli, cercetarea LIMAGRAIN a pus accent pe rezistenta la scuturare a silicvelor la momentul recoltatului.

Rapita este o planta cu inflorire etapizata si implicit cu o fructificare etapizata, momentul coacerii primelor silicve aparute fiind diferit fata de silicvele aparute mai tardiv, aparand astfel fenomenul de scuturare.

TOLERANTA LA SCUTURARE A HIBRIZILOR DE RAPITA LIMAGRAIN

Scuturarea silicvelor se poate produce nu doar din cauza maturarii excesive a silicvelor ci si datorita vanturilor puternice si a grindinii aparute la momentul maturarii. Astfel ca degeaba avem un hibrid cu un potential de productie foarte bune daca pierderile la momentul recoltatului sau inainte de recoltat pot ajunge la 30%.

LIMAGRAIN a creat un program de cercetare special axat pe crearea de hibrizi cu o foarte buna rezistenta la scuturarea silcvelor, prin selectionarea celor mai bune linii parentale in ceea ce priveste deschiderea prematura a silicvelor. Prin selectii repetate, amelioratorii au reusit sa gaseasca liniile parentale care au silicve cu un perete celular foarte puternic, reducand astfel semnificativ scuturarea silicvelor(fig. 1)

TOLERANTA LA SCUTURARE A HIBRIZILOR DE RAPITA LIMAGRAIN

 

Momentul optim de recoltare la hibrizii sceptibili la scuturare este de aproximativ trei zile, pe cand la hibizii LIMAGRAIN este de noua zile(fig. 2).

Rezistenta la scuturare se testeaza cu un dinamometru conceput de cercetatorii de la statiunea de cercetare LIMAGRAIN din Roshental, Germania(fig. 3).

Primul hibrid de rapita obtinut in cadrul acestui program a fost ARTOGA, urmat de ceilalti hibrizi, ARZENAL, ATENZO, ALICANTE, CONRAD CL.

Toti noii hibrizi ai companiei LIMAGRAIN, care sunt in curs de testare si omologare, fac parte din programul de ameliorare pentru rezistenta la scuturare a silicvelor.

Datorita faptului ca perioada de recoltat nu mai este atat de redusa ca in cazul hibrizilor susceptibili la scuturarea silicvelor, fermierul are posibilitatea de a face recoltatul nefiind constrans de factorii de mediu. Acest lucru duce, cu siguranta, la un spor de productie si, implicit, la beneficii superioare.

TOLERANTA LA SCUTURARE A HIBRIZILOR DE RAPITA LIMAGRAIN

Top