Sistemul de producție Clearfield Plus

În primele stadii de vegetație, planta de floarea soarelui este puternic concurată în procesele de asimilare a elementelor nutritive, a apei sau a luminii de multe specii de buruieni anuale, bienale sau perene, dicotiledonate sau monocotiledonate, iar în zone întinse din Dobrogea și Sud-Estul Munteniei, este concurată și de parazitul Orobanche cumana. Controlul eficient al acestora în perioada critică de creștere a culturii de floarea soarelui, de la răsărit până la formarea a 4-5 perechi de frunze, este esențial pentru a obține producții ridicate care să asigure rentabilitatea și profitabilitatea acestei culturi.

Din nefericire, România nu se numără încă printre țările cu agricultură avansată, unde speciile de buruieni dăunatoare culturilor agricole sunt în număr relativ redus sau amenințate cu dispariția, ci din contră, gradul de îmburuienare și rezerva de semințe sau rizomi din sol sunt alarmante, astfel încât buruienile au o mare plasticitate ecologică și sunt foarte bine adaptate la condițiile pedoclimatice locale.

Prin implementarea tehnologiei inovative Clearfield, și ulterior Clearfield Plus, buruieni greu de controlat în cultura de floarea soarelui precum Xanthium strumarium (cornutii), Cirsium arvense (pălămida), Datura stramonium (ciumafaia), Convolvulus arvensis (volbura), Sinapsis arvensis (muștarul sălbatic), Chenopodium album (loboda), Amaranthus (stir), Setaria (mohor),Orobanche cumana(lupoaia) și multe altele, au devenit mult mai ușor de combătut și eradicat.

Lansat pe piața din Europa în anul 2012, la doar 10 ani de la primul sistem inovativ de rezistență la erbicidele cu efect și asupra buruienilor cu frunză lată, sistemul Clearfield Plus reprezintă o îmbunătățire a sistemului Clearfield, o combinație de genetică superioară foarte bine adaptată condițiilor locale de mediu, cu un erbicid cu spectru larg de acțiune care combinate, asigură producții superioare la cultura de floarea soarelui atât din punct de vedere cantitativ, cât și calitativ.

În oferta din campania 2020, LG vă propune o gamă largă de hibrizi CLP:

  • LG 50.635 CLP, un hibrid semitimpuriu, recomandat pentru toate zonele de cultură de floarea soarelui din România, datorită plasticității ecologice deosebite și a rezistenței mari la factorii biotici (în special la principalele boli, dar și rezistență genetică la lupoaie) și factorii abiotici de stres (secetă și arșiță atmosferică), cu calități deosebite prin prisma conținutului ridicat de ulei (48-49%) și a semințelor mari, pline, cu MMB ridicat de 60-65 gr și MH 40-42 kg/hl.
  • LG 55.55 CLP, unul dintre cei mai timpurii hibrizi de pe piață, cu o toleranță excepțională la secetă, este recomandat a se cultiva în toate zonele aride din Sudul și Estul României. Și acest hibrid are rezistență genetică la lupoaie, remarcându-se prin plantele viguroase și robuste.
  • LG 50.797 HOCLP, hibrid cu calități superioare ale producției, prin conținutul ridicat și stabil de ulei (50-52%) și acid oleic (minim 88%), indiferent de condițiile climatice din perioada de umplere a bobului. Datorită rezistenței genetice la lupoaie, acest hibrid asigură producții ridicate în toate zonele favorabile culturii de floarea soarelui din România.
  • LG 50.521 CLP, hibrid timpuriu, cu o toleranță foarte bună la secetă, recomandat a se utiliza în special la semănatul întârziat sau în cultura succcesivă.

Pentru orice alte informații, vă rugăm să consultați site-ul official al companiei LG https://www.lgseeds.ro/ sau să contactați colegii din teritoriu.

GHEORGHE Mariana

Oleic Crops Product Manager

Top