SEMĂNATUL TIMPURIU LA CULTURA DE PORUMB BOABE

În ultimii ani, s-a observat faptul că fermierii din România, cultivatori de porumb boabe, au tendința de a semăna cultura mult mai timpuriu decât în mod normal, pentru a evita ca perioada de înflorit să coincidă cu perioada de temperaturi ridicate și seceta din timpul verii sau datorită condițiilor meteorologice din timpul lucrării de semănat.

Observând această tendință, compania LIMAGRAIN a selectat mai mulți hibrizi care se pretează la semănatul timpuriu, chiar și atunci când în sol, la adâncimea de semănat (6-8 cm), sunt doar 4-6°C. Acești hibrizi au fost selectați din câmpurile de ameliorare și testare din Europa Centrală și de Est. De asemenea, au fost testați în câmpurile experimentale din România, aflate în cele mai importante zone de cultură a porumbului.

Astăzi, vă aducem în atenție trei dintre acești hibrizi și anume: LG 31.377, LG 31. 388 și LG 31.390.

LG 31.377 este un hibrid semi-timpuriu, simplu, cu bob dentat, de la jumătatea grupei 300 FAO. Acesta are știuleți mari, bine dezvoltați, cu fecundare completă (au boabe până în vârful rahisului), cu 16-18 rânduri de boabe pe știulete și MMB de 280-300 gr. Are o toleranță foarte bună la cădere și la frângere, chiar dacă este un hibrid de talie înaltă, dar are și o stabilitate foarte bună în diferite condiții pedoclimatice. Densitatea recomandată este de 70 000 – 75 000 plante recoltabile/ha.

LG 31.388 este un hibrid semi-timpuriu, simplu, cu bob dentat, puțin mai tardiv decât LG 31.377. Acesta este un hibrid robust, cu plante de talie medie și compacte, cu un sistem foliar bogat, cu știuleti lungi cu fecundare foarte bună, cu 16 – 18 rânduri de boabe pe știulete și MMB de 280-300 gr. De asemenea, este un hibrid cu înflorire timpurie și cu pierdere rapidă a apei din bob. Densitatea recomandată este de 70 000 – 75 000 plante recoltabile/ha.

LG 31.390 este un hibrid semi-timpuriu, simplu, cu bob dentat, de la sfârșitul grupei 300 FAO. Este un hibrid cu plante de talie înaltă, robuste, cu sistem foliar foarte bine dezvoltat și cu inserție medie-înaltă a știuletului. Acesta are știuleți cu fecundare completă, cu 16-18 rânduri de boabe pe știulete și MMB de 300-320 gr. Are o toleranță foarte bună la frângere și la cădere, dar și o adaptabilitate foarte bună. Densitatea recomandată este de 70 000 – 75 000 plante recoltabile/ha.

 

Acești trei hibrizi fac parte din grupa hibrizilor HYDRANEO, hibrizi cu o toleranță foarte bună la secetă și adaptabilitate ridicată pentru toate zonele de cultură a porumbului din România.

Pe lângă hibrid, o altă verigă foarte importantă în atingerea producției scontate este densitatea.

Hibridul, alături de densitate reprezintă aproximativ 30% din producția pe care dorim să o atingem. De aceea, compania LIMAGRAIN vine în sprijinul fermierilor cu aplicația LG Vision Density, aplicație care îi va ajuta în alegerea densității optime pentru fiecare hibrid și zonă de cultură a porumbului în parte. Este o aplicație ușor de folosit, dar în același timp foarte utilă, care se poate descărca din Magazin Play sau Google Play pentru sistemul Android.

Mai multe informații despre produsele companiei LIMAGRAIN găsiți pe site-ul companiei www.lgseeds.ro sau la reprezentanții zonali. De asemenea, aveți posibilitatea de a completa online voucher-ul de porumb pentru campania de primăvară 2021, accesând următorul link: www.lgseeds.ro/vouchercampanieprimavara2021/.

 

DAMIAN Adelin,

Product Manager Limagrain România

Top