SCRISOARE DESCHISĂ – FLOAREA SOARELUI LIMAGRAIN

Astăzi, mi-a tot trecut un gând prin minte: dacă semințele ar putea vorbi, oare ce ne-ar spune ?

 

Scrisoare deschisă,

Către toți prietenii mei din România, vă scriu cu drag și cu oarecare emoție, că sunt în drum spre voi.

Părinții mei, echipa LG, m-au pregătit pentru întâlnirea aceasta încă din sezonul trecut. M-au crescut bine, iata-mă « grasă și frumoasă », cum ar spune bunica mea de la țară, cu MMB ridicat care să mă ajute în perioada de acomodare în noua mea casă și să-mi dea vigoare. M-au trimis la școală, m-au educat să trec cu brio examenul germinării, m-au stilizat și calibrat și mi-au oferit o haină groasă, un fungicid eficient care să mă apere de inamici până îmi formez propriul meu sistem imunitar.

Ba chiar mi-au cumpărat bilet la clasa întâi, să nu îngheț pe drum, m-au urcat într-un vagon cu un milion cinci sute de mii de frați și surori, suficient cât să ocupăm o garsonieră de aproximativ 25.000 de metri pătrați, și mi-au dat drumul în călătoria vieții mele către voi, prietenii mei.

Până ajung, mă bucur că alții lucrează pentru mine. Am o echipă întreagă care mă promovează, echipa LG, care este zi de zi alături de dvs, și ca orice vedetă care se respectă, am chiar și impresar: un departament de Marketing gata să vă dezvăluie în detaliu cele mai mici secrete, pentru o călătorie cu final fericit.

Dumneavoastră să aveți tractoarele și semănătorile pregătite ca să îmi ureze bun venit! Să umpleți cămara cu tot ce am nevoie, de la macro și microelemente până la erbicide și fungicide, care să mă ajute să vă ofer producții mari și de calitate. Să nu exagerați cu azotul, să-mi dați doar atât cât să nu mă îngălbenesc, altfel devin ca o mimoză sensibilă și sclifosită. Asigurați-mi fosfor ca să-mi pot înfige adânc piciorușele în pământ și să trec ușor peste perioadele secetoase, dar nu uitați nici de potasiu, bor sau magneziu, care să mă ajute în procesul de fotosinteză.

Abia aștept să ne aliniați ca la școală, în pământul negru și fertil. Dar nu vă grăbiți, așteptați ca temperaturile să depășească 7°C, altfel năsucul meu sensibil va îngheța de frig. Eu am răbdare, o să stau cuminte în întuneric câteva zile până absorb suficientă apă și prind puțin curaj, pentru a-mi trimite discret ajutoarele temporare, cele două cotiledoane, să cerceteze împrejurimile, dar mai ales să dea binețe soarelui. Recunosc, am fost neastâmpărată și am aruncat deja un ochi pe fereastră, suficient cât să văd că anul acesta câmpul este alb, plin de zăpadă, și da, se pare că rezerva de apă din sol se reface încet, încet, suficient cât să răsărim repede și uniform.

Dacă totul va fi bine, în vară va fi petrecere. Invit toate albinele și bondarii la ospăț. O să pregătesc un meniu din care să nu lipsească nectarul și polenul și o să dau startul la polenizare. Chiar dacă va ploua și albinele vor fi blocate la domiciliu, dispun de suficiente resurse genetice ca să mă autofecundez în lipsa lor, doar am un lung și stufos pedigree. Unul dintre bunicii mei a fost legendarul hibrid de porumb LG 11, punctul de pornire al aventurii LG International. Pe linie maternă, am bunici la fel de faimoși, Tunca și LG 56.65 M, doi hibrizi care au avut o evoluție fulminantă, fiind vânduți în zeci de țări o perioadă foarte lungă de timp. Zestrea mea genetică a fost îmbunătățită an de an cu o gamă diversificată de gene care m-au protejat de mană, de lupoaie și de o mulțime de alți agenți patogeni.

În luna August, când va veni momentul despărțirii, să nu uitați de mine și să plecați în concediu. Să mă vizitați des, deoarece pierd rapid apa din calatidiu, din frunze și din tulpină, și o să trebuiască să intrați repede cu combina la recoltat, ca să nu se scuture nici măcar un bob pe jos. Aveți grijă cui mă dați, nu vă grăbiți, analizați cu atenție ofertele și alegeți-mi un soț….pardon, un preț corect, pentru a ne bucura împreună de recoltele bogate, doar am muncit din greu luni de zile atât eu, cât și dumneavoastră.

Dacă facem eforturi împreună, o să reușim să scăpăm de această pandemie care ne-a schimbat tuturor viața în ultimul an și o să reluăm călătoria an de an, la nesfârșit.

 

Semnează, purtătorul de cuvânt al seminței, GHEORGHE Mariana.

Top