Recomandările companiei Limagrain pentru stabilirea momentului optim de recoltare a culturii de floarea soarelui

Recoltarea florii soarelui, ultima verigă din tehnologia de cultură a acestei specii, este o lucrare foarte importantă, care contribuie la securizarea unor producții ridicate  prin reducerea pierderilor care pot surveni înaintea sau în timpul recoltării și obținerea unor producții de calitate superioară, prin conservarea unui procent ridicat de ulei.

La stabilirea momentului optim trebuie să se țină cont nu numai de faza de maturitate fiziologică a calatidiului, faza în care se înregistrează cele mai mari valori ale conținutului de ulei în semințe, dar și de umiditatea semințelor care să permită păstrarea în bune condiții a producției, fără cheltuieli suplimentare.

Momentul în care floarea soarelui ajunge la maturitatea fiziologică, este momentul în care greutatea semințelor uscate este constantă, moment în care începe perioada de repaus seminal. Fiziologic, această fază corespunde cu prezența în lan a calatidiilor galbene pe partea dorsală, în procent de 75-95%, moment în care semințele au o umiditate de 35-40%.

În multe țări din Europa, acesta este momentul în care se preferă aplicarea unui desicant pentru uniformizarea și grăbirea maturizării culturii cu 11-12 zile, prin accelerarea eliminării excesului de umiditate.

Momentul cel mai bun pentru începerea recoltării este la o  umiditate a semințelor între 13-14% (chiar 15%) și  este recomandat să se încheie la o umiditate de 9-10 %. În acest moment, 70% din calatidii sunt uscate și 30% au culoarea brună. Prin întârzierea lucrării de recoltare sub această umiditate, se pot înregistra pierderi prin scuturarea semințelor, căderea și frângerea plantelor supramaturate, decojirea ușoară a semințelor în timpul recoltatului, dezvoltarea de boli (putregaiuri) pe calatidiu și chiar atacul de păsări în solele situate în apropierea copacilor.

Recomandările nostre sunt să începeți întotdeauna recoltatul cu hibrizii de floarea soarelui high oleici pentru a avea un conținut maxim de ulei în semințe, ulei de calitate superioară prin conținutul ridicat de acid oleic (de peste 85%) și o aciditate în limite normale care să prevină declanșarea procesului de râncezire și depreciere a calității uleiului.

În ultimele săptămâni, lipsa precipitațiilor, temperaturile foarte ridicate, dar și vântul frecvent și intens, au determinat maturarea forțată a florii soarelui. Primii hibrizi ajunși la maturitate au fost hibrizii timpurii din portofoliul LG: LG 59.580 SX, LG 55.55 CLP și LG 54.52 HOCL.

În multe ferme din Sudul și Sud-Estul țării, zone puternic afectate de seceta din ultimele 40 de zile, s-a început recoltatul hibrizilor LG de floarea soarelui încă din prima săptămână a lunii August, cu producții de peste 3,8 to/ha și umidate de 8%.

Venim în sprijinul dumneavoastră cu câteva poze pentru a vă ușura stabilirea momentului optim de recoltare.

Recoltarea culturii de floarea soarelui-2
Top