Provocările actuale la floarea soarelui și controlul samulastrei și a altor buruieni problemă

Compania LIMAGRAIN comercializează și produce strict semințe din speciile plantelor de cultură sau specii legumicole.  Deși suntem întrebați frecvent, nu dorim să oferim sfaturi sau soluții legate de produsele chimice folosite în agricultură.

Totuși, pentru clienții noștri care au întrebări legate de combaterea samulastrei de floarea soarelui rezistentă la erbicide, fie că este vorba de imidazolinone sau sulfonilurea (ambele din grupa 2, inhibitoare ale enzimei acetolactat sintetaza ALS), din culturile care succed floarea soarelui în asolament, vă putem oferi câteva recomandări:

  • Includeți floarea soarelui rezistentă la erbicide într-o rotație rațională de minimum 3-4 ani cu specii nerezistente la erbicide (ex. grâu, porumb și de ce nu, floarea soarelui convențională)
  • Odată cu rotația culturilor, apelați și la rotația erbicidelor pe același teren, prin folosirea erbicidelor din grupe diferite în privința modului de acțiune. De exemplu, într-o perioadă de 4 ani folosiți de maximum 2 ori erbicidele inhibitoare ale enzimei acetolactat sintetaza -ALS. La celelalte culturi din rotație, se recomandă folosirea unor erbicide din grupa 4 (grupa regulatorilor de creștere: Dicamba, 2,4D amine, MCPA, fluroxypyl) sau din grupa 6 (grupa erbicidelor inhibitoare ale fotosintezei – PSII : triazine, bromoxynil, pyridazinone, etc)
  • Controlați plantele voluntare sau din speciile de floarea soarelui sălbatică, înainte ca acestea să producă semințe, pentru evitarea polenizării încrucișate și apariția rezistenței la erbicide.
  • Nu depășiți dozele recomandae de erbicide și evitați suprapunerile în timpul aplicării.
  • Folosiți înainte de semănat un erbicid total, în locul unde infestarea este foarte puternică.

Utilizarea erbicidelor în  cultura de floarea soarelui este o verigă esențială în atingerea profitabilității culturii, cu atât mai mult cu cât în România, rezerva de semințe de buruieni din sol este imensă și variază foarte mult, fiind cuprinsă între 50 000 și 300 000 de semințe/m2. Printre cele mai invazive și prolifice buruieni se numără: Amaranthus Retroflexus care produce anual între 500 000 și 1 000 000 de semințe pe plantă, Chenopodium Album și Orobanche Cumana cu 100 000 de semințe, Xanthium și Cirsium cu câteva mii de semințe pe plantă.

În privința asimilării elementelor nutritive și a apei, buruienile ies învingătoare, având un ritm mult mai rapid de creștere decât plantele de cultură, extrăgând din sol de 2 ori mai multe elemente nutritive (azot, fosfor, potasiu) decât floarea soarelui și de 3 ori mai multă apă.

Un exemplu de adaptare și competitivitate este rădăcina de pălămidă, Cirsium arvense, care poate ajunge în primul an de viață la 3 m adâncime, în al doilea an la 5 m și în al treilea an la 7 m.  O altă buruiană extrem de păgubitoare, Xanthium strumarium, produce două tipuri de semințe cu perioade de dormantă diferite, astfel încât din fiecare fruct (scaiet), doar una dintre cele 2 semințe (de regulă cea mai mare) germinează rapid, cea mică urmând să germineze în primăvara următoare, pentru a asigura supraviețuirea speciei în cazul în care condițiile imediate se întâmplă să nu le fie prielnice.

Un alt campion în lupta pentu supraviețuire și perpetarea speciei este ambrozia, Ambrosia artemissifolia, la care o singură plantă poate elibera până la 8 miliarde de grăunciori de polen și până la 30 000 de semințe care își păstrează calitățile germinative timp de 40 de ani.

Sorghum halepense, introdus în anii 1800 în America ca plantă furajeră, folosită ulterior și ca stabilizator pe solurile supuse eroziunii, a devenit una dintre cele mai păgubitoare buruieni din culturile agricole, din cauza capacității mari de proliferare, o plantă producând chiar și un kg de semințe pe sezon, în timp ce rizomii puși cap la cap pot atinge o lungime de 60-90 m.

În același timp, buruienile sunt și plante gazdă pentru agenții patogeni ai plantelor de  cultură: gândacul de colorado se hrănește pe frunzele de zârnă până la apariția frunzelor de cartofi (ca și cancerul cartofului), viermele sârmă are ca plantă gazdă volbura, ruginile au ca plantă gazdă susaiul (ruginile păioaselor) sau laptele cucului (rugina mazării).

Nu întâmplător, pentru un control eficient al buruienilor , majoritatea fermierilor din România (peste 95%) aleg an de an pentru cultura de floarea soarelui tehnologiile care implică rezistența la erbicide, fie că vorbim  de tehnologia Clearfield/Clearfield Plus sau Express.

Folosiți așadar beneficiile celor mai noi descoperiri agricole în lupta cu buruienile – inamicul verde numărul 1 în cultura de floarea soarelui, pentru reducera la minimum a pagubelor și neajunsurilor provocate de acestea.

Vă punem la dispoziție cei mai noi și mai productivi hibrizi cu rezistență la erbicidele menționate mai sus, perfect adaptați condițiilor din România. LG 50.635 CLP este cel mai performant hibrid din segmentul CLP, iar LG 59.580 SX este un hibrid cu toleranță deosebită la secetă, adaptat tehnologiei Express.

 

GHEORGHE Mariana

Oleic Crops Product Manager

Top