PROPUNERILE LG ÎN SEGMENTUL HIGH OLEIC

Descoperite  în urmă cu 4 decenii în Rusia prin mutageneză chimică (o metodă de ameliorare larg răspândită în acea perioadă, alături de mutageneza fizică), soiurile și ulterior hibrizii de floarea soarelui cu conținut ridicat de acid oleic au o răspândire largă în special în țările din Vestul Europei, iar mai recent în țările din Est, acolo unde sunt concentrate cele mai mari suprafețe cultivate cu floarea soarelui. Ponderea cea mai mare a hibrizilor High Oleici din totalul suprafeței cultivate se înregistrează în Franța (în jur de 60%), în Spania și Ungaria (25%). România este cea mai mare cultivatoare de floarea soarelui din Europa, devenind un jucător important în acest segment de piață, suprafețele crescând spectaculos în ultimii ani, de la 2% în anul 2017 la 16% în anul 2020.

Această creștere semnificativă se datorează calității și beneficiilor de necontestat ale acestui tip de ulei bogat în acizi grași mononesaturați, C18 :1, care au rezistență și stabilitate foarte bună la temperaturi ridicate și la oxidare, fiind superior celui High Linoleic, în industria alimentară, în industria ospitalității sau în industria fast food, acolo unde se folosește la prăjiri repetate.

Compania Limagrain deține un portofoliu diversificat de hibrizi High Oleici atât în segmentul convențional, cât și în segmentul hibrizilor rezistenți la erbicide, aceștia din urmă fiind cei mai ceruți hibrizi pe piața din România.

LG 50.797 CLP este un hibrid semitimpuriu, cu conținut foarte ridicat și stabil de acid oleic. Stabilitatea conținutului de acid oleic este un caracter atent urmărit de echipa de cercetare, deoarece deși determinat genetic de o genă dominantă, acest caracter este ușor influențat de tehnologia folosită, dar și de interacțiunea dintre genotip și factorii de mediu, în special de temperaturile din perioada umplerii boabelor. Toleranța deosebită la secetă, obținută prin selecția îndelungată a formelor parentale în cele mai secetoase zone din Europa, fac din acest hibrid alegerea ideală în contextul schimbărilor climatice actuale. Producțiile ridicate obținute în câmpurile de testare din anul 2020 confirmă potențialul ridicat de producție și adaptabilitatea la condițiile locale.

 

 

LG 50.531 CLP este o altă propunere în segmental High Oleic Clearfield Plus, din aceeași grupă de maturitate și cu aceeași toleranță deosebită la secetă. Rezistența genetică la Plasmopara și la Orobanche, MMB-ul mare, producțiile constante și conținutul foarte ridicat de acid oleic (88-92%) sunt unele dintre principalele atuuri ale acestui hibrid.

2

 

 

GHEORGHE Mariana,

Product Manager Limagrain România

 

Top