PROPUNEREA LG ÎN SEGMENTUL CLEARFIELD PLUS

Controlul buruienilor monocotiledonate, dar mai ales a celor dicotiledonate în cultura de floarea soarelui în postemergență, a constituit o reală problemă și o mare provocare pentru companiile implicate în protecția plantelor. Când metodele de combatere chimică din perioada de dinainte de răsărit (preemergență) au scăzut în eficiență în fața rezervei uriașe de semințe de buruieni din sol, eforturile s-au concentrat pe găsirea unor noi produse chimice, comcomitent cu noi metode de selectivitate, care să distrugă buruienile în primele stadii de vegetație fără a afecta plantele de floarea soarelui.

Descoperirea din anul 1996 a unor plante sălbatice de floarea soarelui, care au supraviețuit unor tratamente repetate cu erbicide într-un câmp de soia din centrul SUA, au permis cercetătorilor să descopere gene care conferă atât rezistență la erbicidele din clasa imidazolinone (IMI), cât și la cele din clasa sulfoniluree (SU) și să le introducă în hibrizii comercializați în lume începând cu anul 2003, favorizând dezvoltarea și răspândirea mai intensă a acestei culturi.

La foarte scurt timp, în perioada 2010-2012, s-a lansat pe piață o nouă generație de hibrizi, aparținând unei tehnologii mai performante, tehnologia Clearfield Plus, care permite un control mai eficient al buruienilor în perioada critică din primele stadii de dezvoltare, dar și al parazitului Orobanche cumana, principalul factor restrictiv al producției în zona de Sud Est a României. În viitorul apropiat, tehnologia CLP va căpăta o importanță din ce în ce mai mare datorită eficienței sporite în combaterea printr-o singură aplicare a ambroziei, ca urmare a extinderii rapide în ultimii ani a acestei specii în zone agricole de pe tot teritoriul României și a măsurilor legislative inițiate de autorități pentru eradicarea acestei specii.

Compania LIMAGRAIN a avut încredere încă de la început în sistemele de producție Clearfield & Clearfield Plus, a investit enorm în activitatea de cercetare și ameliorare, venind pe piața din România cu un portofoliu foarte diversificat de hibrizi aparținând celor două tehnologii, hibrizi cu potențial de producție ridicat și adaptabilitate foarte bună la condițiile climatului temperat-continental, sub influența căruia ne aflăm.

Astăzi, vă propunem atenției un hibrid cu o toleranță deosebită la secetă, dar foarte flexibil și adaptabil chiar și în zonele fără deficit de umiditate, cu un conținut ridicat de ulei și o toleranță deosebită la principalele boli.

LG 50.521 CLP este un hibrid timpuriu, cu rezistență genetică la lupoaie, până la rasa G și la rasele mai virulente decât aceasta, prin tratamentul cu Pulsar Plus. În condițiile unui an dificil, precum anul 2020, hibridul a realizat producții cuprinse între 3,3 T/ha în zonele mai puțin afectate de secetă din județele Teleorman/Giurgiu și 2,5 T/ha în zonele din Dobrogea care au fost puternic afectate de lipsa precipitațiilor.

 

Untitled

 

GHEORGHE Mariana,

Product Manager Limagrain România

 

Top