Limagrain vine în sprijinul fermierilor cu sămânță de porumb certificată, de cea mai bună calitate

Porumbul este cultura care se cultivă pe cea mai mare suprafață din lume și cultura cu cea mai mare producție. În fiecare an se produce aproximativ un miliard de tone de porumb. Cei mai mari producători de porumb la nivel mondial sunt: SUA, China și Brazilia. România ocupă, în acest clasament, un onorant loc 13.

În România, porumbul se cultivă anual pe aproximativ 2.4 mil hectare, cu o producție la hectar foarte fluctuantă, de la 4770 kg/ha în anul 2014, an în care România a fost al doilea producător de porumb după Franța, la 3500 kg/ha în anul 2015. Această producție fluctuantă este datorată pe de o parte condițiilor meteorologice, iar pe de altă parte a faptului că în România aproximativ 35% din suprafață este cultivată cu sămânță necertificată.

Compania LIMAGRAIN vine în sprijinul fermierilor cu sămânță de porumb certificată de cea mai bună calitate, cu hibrizi de porumb care acoperă toate grupele de maturitate care se cultivă în România. De asemenea, toți hibrizii de porumb cultivați în România au fost testați în condițiile din țara noastră, în diferite areale ale culturii de porumb, pe o perioadă de cel puțin trei ani.

Hibrizii de porumb LG sunt înregistrați în Catalogul Oficial al Plantelor de Cultură din România.

LIMANOVA este un hibrid de porumb simplu, semi-timpuriu, cu bob dentat, care face parte din grupa de maturitate FAO 370. Este un hibrid care se pretează a fi cultivat în toate zonele de cultură a porumbului din România, cu rezultate foarte bune în zonele secetoase și pe terenuri aride. LIMANOVA este un hibrid cu un sistem radicular profund, foarte bine dezvoltat, ceea ce îi conferă o foarte bună toleranță la secetă. De asemenea, plantele sunt de talie medie, cu tulpină puternică, cu rezistență la cădere și cu sistem foliar foarte bine dezvoltat. Știuleții sunt mari, bine dezvoltați, cu fecundare completă, chiar și în treimea superioară, numărul de rânduri de boabe pe știulete este între 16 și 18, boabe mari cu MMB de 300-310 gr. LIMANOVA este un hibrid cu un dry down foarte rapid, facilitând o recoltare timpurie și lăsând în acest fel, timp fermierului să pregătească terenul pentru înființarea unei culturi de toamnă.

LIMANOVA este un hibrid care suportă densități mari de 65.000 – 70.000 plante/ha. Datorită sistemului radicular foarte bine dezvoltat, obține producții mari la aceste densități chiar și în anii secetoși. În testările efectuate de Limagrain la stațiunile de cercetare Caracal și Albota-Pitești, diferența de producție între 60.000 plante/ha și 70.000 plante/ha, în anul 2016 a fost de 870 kg/ha, iar în anul 2015 de 610 kg/ha. Pentru a se obține producțiile scontate, trebuie să se respecte densitățile recomandate.

LG 30.389 este un hibrid semi-timpuriu ca și LIMANOVA, dar puțin mai tardiv, făcând parte din grupa de maturitate 390 FAO. Este un hibrid simplu cu bob dentat, care se pretează pentru un sistem de cultură intensiv spre deosebire de LIMANOVA. Are un potențial de producție foarte mare, în anul 2016 în loturile de testare de la Diosig, județul Bihor, a obținut o producție de 14743 kg/ha la o umiditate de 15%, fiind cel mai productiv hibrid din grupa lui de maturitate. Plantele sunt de talie înaltă, cu tulpini puternice, iar sistemul foliar este foarte bine dezvoltat de o culoare verde intens și cu un stay green foarte bun, lucru care ajută planta să se hrănească până aproape de maturitatea de recoltare.

LG 30.389 are un sistem radicular foarte puternic, capabil să confere rezistență la cădere unei plante de talie înaltă. Este un hibrid cu o foarte bună vigoare la răsărire, facilitând astfel semănatul timpuriu. Știuleții sunt mari, cu fecundare foarte bună, cu 18 rânduri de boabe și cu inserție la înălțime medie.  Densitate recomandată este mai mică decât la LIMANOVA datorită taliei și sistemului foliar foarte bine dezvoltate ale plantei, de 60.000 – 65.000 plante/ha. Este recomandat a se cultiva în toate zonele de cultură care permit această maturitate, dar trebuie avut în vedere faptul că este un hibrid care are nevoie de soluri fertile și o aprovizionare bună cu apă și elemente nutritive pentru a atinge adevăratul lui potențial de producție.

 

Adelin DAMIAN

Product Manager Limagrain România

Top