LIMAGRAIN vine in sprijinul fermierilor cu samanta de porumb certificata, de cea mai buna calitate

LIMAGRAIN vine in sprijinul fermierilor cu samanta de porumb certificata, de cea mai buna calitate

Porumbul este cultura care se cultiva pe cea mai mare suprafata din lume. De asemenea este cultura cu cea mai mare productie. Anual se produce aproximativ un miliard de tone. Cei mai mari producatori de porumb sunt: SUA, China si pe locul trei Brazilia. Romania ocupa, in acest clasament, un onorant loc 13.

In Romania, porumbul se cultiva anual pe aproximativ 2,4 mil ha, cu o productie la ha foarte fluctuanta, de la 4770 kg/ha in anul 2014, an in care Romania a fost al doilea producator de porumb dupa Franta, la 3500 kg/ha in anul 2015. Aceasta fluctuanta a productiei este datorata pe de o parte conditiilor meteorologice si pe de alta parte faptului ca in Romania aproximativ 35% din suprafata este cultivata cu samanta necertificata.

Compania LIMAGRAIN vine in sprijinul fermierilor cu samanta de porumb certificata de cea mai buna calitate, cu hibrizi de porumb care acopera toate grupele de maturitate care se cultiva in Romania. De asemenea, toti hibrizii de porumb cultivati in Romania au fost testati in conditiile din tara noastra, in diferite areale ale culturii de porumb, pe o perioada de cel putin trei ani.

Hibrizii de porumb LG sunt inregistrati in Catalogul Oficial al Plantelor de Cultura din Romania.

LIMANOVA este un hibrid de porumb simplu, semi-timpuriu, cu bob dentat, care face parte din grupa de maturitate FAO 370.

Este un hibrid care se preteaza a fi cultivat in toate zonele de cultura a porumbului din Romania, cu rezultate foarte bune in zonele secetoase si pe terenuri aride. LIMANOVA este un hibrid cu un sistem radicular profund foarte bine dezvoltat, ceea ce ii confera o foarte buna toleranta la seceta.

De asemenea, plantele sunt de talie medie cu tulpina puternica, rezistenta la cadere si cu sistem foliar foarte bine dezvoltat. Stiuletii sunt mari, bine dezvoltati, cu fecundare completa, chiar si in treimea superioara, numarul de randuri de boabe pe stiulete este intre 16 si 18, boabe mari cu MMB 300-310 gr. LIMANOVA este un hibrid cu un dry down foarte rapid, facilitand o recoltare timpurie si lasand in acest fel, timp fermierului sa pregateasca terenul pentru infiintarea unei culturi de toamna.

LIMAGRAIN vine in sprijinul fermierilor cu samanta de porumb certificata, de cea mai buna calitate

Limanova este un hibrid care suporta densitati mari de 65 000 – 70 000 plante la ha. Datorita sistemului radicular foarte bine dezvoltat, obtine productii mari la aceste densitati chiar si in anii secetosi.

In testarile efectuate de Limagrain la statiunile de cercetare Caracal si Albota-Pitesti, diferenta de productie intre 60 000 pl/ha si 70 000 pl/ha, in anul 2016 a fost de 870 kg/ha si in anul 2015 de 610 kg/ha. Pentru a se obtine productiile scontate, trebuie sa se respecte densitatile recomandate.

LG 30389 este un hibrid semi-timpuriu ca si LIMANOVA, dar putin mai tardiv, face parte din grupa de maturitate 390 FAO. Este un hibrid simplu cu bob dentat, dar spre deosebire de LIMANOVA este un hibrid care se preteaza pentru un sistem de cultura intensiv.

LG 30389 este un hibrid cu un potential de productie foarte mare, in anul 2016 in loturile de testare de la Diosig, judetul Bihor, a obtinut o productie de 14 743kg/ha la o umiditate de 15%, fiind cel mai productiv hibrid din grupa lui de maturitate.

Plantele sunt de talie inalta, cu tulpini puternice, iar sistemul foliar este foarte bine dezvoltat de un culoare verde intens si cu un stay green foarte bun, lucru care ajuta planta sa se hraneasca pana aproape de maturitatea de recoltare.

Sistemul radicular este foarte puternic capabil sa confere rezistenta la cadere unei plante de talie inalta. LG 30389 este un hibrid cu o foarte buna vigoare la rasarire facilitand astfel semanatul timpuriu. Stiuletii sunt mari cu fecundare foarte buna cu 18 randuri de boabe, cu insertie la inaltime medie.

Densitate recomandata, este mai mica decat la Limanova, datorita taliei si sistemului foliar foarte bine dezvoltate ale plantei, 60 000 – 65 000pl/ha.

LG 30389 este un hibrid recomandat a se cultiva in toate zonele de cultura care permit aceasta maturitate, dar trebuie avut in vedere faptul ca, este un hibrid care are nevoie de soluri fertile si o aprovizionare buna cu apa si elementele nutritive pentru a atinge adevaratul lui potential de productie.

Product Manager Limagrain
Adelin DAMIAN

Top