LIMAGRAIN – FLOAREA SOARELUI – SUNEO

LIMAGRAIN – FLOAREA SOARELUI – SUNEO

La sfarsitul anului 2013, LG in colaborare cu BASF , prin lansarea brandului SUNEO a oferit producatorilor de floarea soarelui din Romania o noua solutie tehnologica  pentru protectia eficienta impotriva parazitului Orobanche cumana, fiind astfel prima companie care a venit cu o solutie eficienta si de durata impotriva acestei buruieni parazite care poate produce pagube insemnate pe zone extinse din Sud estul Romaniei. Brandul SUNEO integreaza cea mai buna genetica Limagrain, o platforma de gene de rezistenta la Orobanche si sistemul Clearfield. Tehnologia SUNEO este disponibila astazi si in principalele tari cultivatoare de floarea soarelui din bazinul Marii Negre: Turcia, Bulgaria, Rusia, Ucraina si Spania.

Ce inseamna de fapt brandul Suneo ?

Aceasta tehnologie reprezinta cea mai actuala forma de lupta impotriva parazitului Orobanche cumana, asigurand hibrizilor din aceasta gama dubla protectie impotriva lupoaiei, pe de o parte protectia genetica pana la rase mai agresive decat rasa G si pe de alta parte protectia chimica oferita de catre erbicidul Pulsar. Aceasta combinatie intre protectia genetica si protectia chimica, ofera hibrizilor din gama SUNEO,  o protectie impotriva lupoaiei pe toata perioada de vegetatie, atat la atacul timpuriu, cat si la atacul tardiv sau chiar si in lipsa tratamentului cu Pulsar (atunci cand nu se poate efectua din diferite motive: vreme, lipsa utilajelor…).

Mai nou, in urma ameliorarilor repetate s-au obtinut hibrizii LG Clearfield Plus cu rezistenta genetica la cele mai agresive rase de lupoaie , care impreuna cu erbicidul Pulsar Plus al companiei BASF, sub umbrela SUNEO, ofera fermierilor atat productii ridicate cat si solutii mai bune in lupta impotriva parazitului Orobanche cumana dar si a buruienile din cultura de floarea soarelui. Hibrizii din gama Clearfield Plus, sunt hibrizi cu un potential de productie ridicat dar si cu o toleranta mai buna la erbicidul Pulsar Plus, reducand la minim sau chiar eliminand efectul fitotoxicitatii.

Compania Limagrain, ca in fiecare an, vine cu noutati in portofoliul hibrizilor de floarea soarelui. Un hibrid nou din gama SUNEO- Clearfield Plus este hibridul LG 50.635 CLP, hibrid de generatie noua, care a fost lansat in piata anul acesta. Este un hibrid semi-timpuriu, de talie medie cu un sistem foliar bogat si cu o foarte buna vigoare la pornirea in vegetatie. Capitul de dimensiuni mari cu pozitie aplecata. Are o foarte buna toleranta la bolile specifice in special la Phoma si Phomopsis dar ce este cel mai important are rezistenta genetica la toate rasele de mana cunoscute in Romania, rezistenta data de gene prezente in ambele forme parentale

Hibridul are seminte mari , cu MMB de  60-65g si cu MH 40-42kg/hl. Continutul in ulei 45-46%.

Productii obtinute in 2016 4,2 to/ha. Calarasi, 3,8 to/ haTimisoara, 3,9 to/ha Caracal, 4,1 to/ha Cogelac.

Recomandat a se cultiva in toate zonele de cultura a florii soarelui din Romania.

Densitate recomandata 50-55.000pl/ha.

Un alt hibrid de generatie noua(a fost lansat in Romania in 2015) din gama SUNEO-Clearfield Plus, este hibridul LG 55.55 CLP, un hibrid semitimpuriu cu o perioada de vegetatie de 126-128 de zile, cu inflorire timpurie si plante de talie medie. Calatidiul este de dimensiuni mari, bine fecundat, cu pozitie semiaplecata.

Are o toleranta foarte buna la Sclerotinia de capitul dar si la Verticillium. De asemeni are rezistenta genetica la toate rasele de mana cunoscute in Romania.

Semintele sunt de dimensiuni mari, MMB 62-64 gr si MH 46-48 kg/hl. Continut in ulei 46-47%.

Productii obtinute in 2016: Cogealac 3,75 to/ha, Dalga 4,4 to/ha, Topolog 3,1 to/ha.

Hibrid recomandat a se cultiva in toate zonele de cultura a florii soarelui dar cu rezultate excelente in zonele secetoase si aride.

Densitate recomandata 50-55.000 pl/ha.

LG 56.71 CLP, un alt hibrid din gama SUNEO-Clerfield Plus din portofoliul Limagrain, un hibrid de generatie noua, semitardiv, cu o perioada de vegetatie de 130-132 de zile si cu inflorire timpurie. Este un hibrid care se remarca printr-un potential de productie ridicat si constant, adaptabil(flexibil) in diferite conditii pedoclimatice cu rezultate foarte bune in conditii de stres.

Plantele sunt  de talie medie, cu capitul de dimensiuni mari bine fecundat si cu pozitie semiaplecata.

Hibridul are toleranta foarte buna la Phomopsis si Macrophomina si rezistenta genetica la rasele de mana raspandite in Romania.

MMB 63-65 gr, MH 44-46 kg/hl. Continut in ulei 45-46%.

Densitate recomandata 58-62.000 pl/ha.

 

Pentru a atinge cel mai ridicat potential de productie al hibrizilor, compania Limagrain recomanda fermierilor sa respecte indeaproape verigile tehnologice, in principal semantul in epoca oprima ,densitatea recomandata de compania producatoare (chiar daca la anumiti hibrizi, cum este de exemplu LG 56.71 CLP: 58 – 62.000 pl/ha pare prea ridicata). Deasemeni mare atentie la fertilizarea cu azot, dozele ridicate de azot au un efect negativ asupra  continutului de ulei, sensibilizand in acelasi timp  plantele la boli.

 

Product Manager

LIMAGRAIN ROMANIA

Adelin DAMIAN

Top