FLOAREA SOARELUI LG – SUNEO

floare 1

La sfârșitul anului 2013, LG în colaborare cu BASF, prin lansarea brandului SUNEO, a oferit producătorilor de floarea soarelui din România o nouă soluție tehnologică pentru protecția eficientă împotriva parazitului Orobanche cumana, fiind astfel prima companie care a venit cu o soluție eficientă și de durată împotriva acestei buruieni parazite care poate produce pagube însemnate pe zone extinse din Sud-Estul României. Brandul SUNEO integrează cea mai bună genetică Limagrain, o platformă de gene de rezistență la Orobanche cumana și sistemul Clearfield. Tehnologia SUNEO este disponibilă astăzi și în principalele țări cultivatoare de floarea soarelui din bazinul Mării Negre: Turcia, Bulgaria, Rusia, Ucraina și Spania.

Ce înseamnă de fapt brandul SUNEO ?

Această tehnologie reprezintă o formă actuală de luptă împotriva parazitului Orobanche cumana, asigurând hibrizilor din această gamă, dublă protecție împotriva lupoaiei, pe de o parte protecție genetică până la rase mai agresive decât rasa G, iar pe de altă parte protecție chimică oferită de către erbicidul Pulsar. Această combinație între protecția genetică și protecția chimică, oferă hibrizilor din gama SUNEO, o protecție împotriva lupoaiei pe toată perioada de vegetație atât la atacul timpuriu, cât și la atacul tardiv sau chiar în lipsa tratamentului cu Pulsar (atunci când nu se poate efectua din diferite motive: vreme, lipsa utilajelor, etc).

Mai nou, în urma ameliorărilor repetate s-au obținut hibrizii LG Clearfield Plus cu rezistență genetică la cele mai agresive rase de lupoaie, care împreună cu erbicidul Pulsar Plus al companiei BASF, sub umbrela SUNEO, oferă fermierilor atât producții ridicate, cât și soluții mai bune în lupta împotriva parazitului Orobanche cumana, dar și a buruienilor din cultura de floarea soarelui. Hibrizii din gama Clearfield Plus sunt hibrizi cu un potențial de producție ridicat, dar și cu o toleranță mai bună la erbicidul Pulsar Plus, reducând la minimum sau chiar eliminând efectul fitotoxicității.

În fiecare an, compania Limagrain vine cu noutăți în portofoliul hibrizilor de floarea soarelui. Un hibrid nou din gama SUNEO- Clearfield Plus este hibridul LG 50.635 CLP, hibrid de generație nouă, care a fost lansat în piață anul acesta. Este un hibrid semi-timpuriu, de talie medie, cu un sistem foliar bogat și cu o foarte bună vigoare la pornirea în vegetație. Are un capitul de dimensiuni mari și cu poziție aplecată. Are o foarte bună toleranță la bolile specifice, în special la Phoma și Phomopsis, dar și rezistență genetică la toate rasele de mană cunoscute în România, rezistență dată de gene prezente în ambele forme parentale. Hibridul are semințe mari, cu MMB de 60-65 gr, cu MH 40-42 kg/hl și conținut în ulei de 45-46%. Producțiile obținute în anul 2016 au fost: 4.2 to/ha în Călărași, 3.8 to/ha în Timișoara, 3.9 to/ha în Caracal, 4.1 to/ha în Cogealac. Este recomandat a se cultiva în toate zonele de cultură ale florii soarelui din România. Densitatea recomandată este de 50.000 – 55.000 plante/ha.

Un alt hibrid de generație nouă din gama SUNEO-Clearfield Plus, lansat în România în anul 2015, este hibridul LG 55.55 CLP, un hibrid semi-timpuriu, cu o perioadă de vegetație de 126-128 de zile, cu înflorire timpurie și plante de talie medie. Calatidiul este de dimensiuni mari, bine fecundat, cu poziție semi-aplecată. Are o toleranță foarte bună la Sclerotinia de capitul și la Verticillium, dar și rezistență genetică la toate rasele de mană cunoscute în România. Semințele sunt de dimensiuni mari, cu MMB de 62-64 gr, cu MH 46-48 kg/hl și conținut în ulei de 46-47%. Producțiile obținute în anul 2016 au fost: 3.75 to/ha în Cogealac, 4.4 to/ha în Dâlga și 3.1 to/ha în Topolog. Este recomandat a se cultiva în toate zonele de cultură ale florii soarelui, dar cu rezultate excelente în zonele secetoase și aride. Densitatea recomandată este de 50.000 – 55.000 plante/ha.

LG 56.71 CLP este un alt hibrid de generație nouă din gama SUNEO-Clerfield Plus din portofoliul Limagrain, semi-tardiv, cu o perioadă de vegetație de 130-132 de zile și cu înflorire timpurie. Este un hibrid care se remarcă printr-un potențial de producție ridicat și constant, adaptabil (flexibil) în diferite condiții pedoclimatice, cu rezultate foarte bune în condiții de stres. Plantele sunt de talie medie, cu capitul de dimensiuni mari, bine fecundat și cu poziție semi-aplecată. Hibridul are toleranță foarte bună la Phomopsis și Macrophomina, dar și rezistență genetică la rasele de mană răspândite în România. Are MMB de 63-65 gr, MH 44-46 kg/hl și conținut în ulei de 45-46%. Densitatea recomandată este de 58.000 – 62.000 plante/ha.

Pentru a atinge cel mai ridicat potențial de producție al hibrizilor, compania Limagrain recomandă fermierilor să respecte verigile tehnologice, în principal semănatul în epoca optimă, densitatea recomandată de compania producătoare (chiar dacă la anumiți hibrizi, de exemplu la LG 56.71 CLP, densitatea de 58.000 – 62.000 plante/ha pare prea ridicată). De asemenea, se acordă o mare atenție la fertilizarea cu azot, deoarece dozele ridicate de azot au un efect negativ asupra conținutului de ulei, sensibilizând în același timp plantele la boli.

 

Adelin DAMIAN

Product Manager Limagrain România

Top