Floarea soarelui rezistentă la erbicide

Fermierii din întreaga lume aveau la îndemână foarte puține soluții pentru controlul buruienilor cu frunza lată (dicotiledonate) din cultura de floarea soarelui în postemergență. Descoperirea populațiilor sălbatice de floarea soarelui rezistente la erbicidele din clasa imidazolinone (IMI) și sulfoniluree (SU) a permis cercetătorilor să introducă aceste caractere în hibrizii comerciali, încă din anul 2002.

O populație de floarea soarelui cultivată, Helianthus annuus, rezistentă la aceste erbicide, a fost descoperită în anul 1996 în Rossville-Kansas (centrul SUA) într-un câmp cu monocultură de soia tratat intens pe parcursul a 7 ani cu erbicide cu imazethapyr.

Utilizarea erbicidelor imidazolinone în agricultură se făcea deja cu mult înaintea acestei descoperiri, din anul 1992 la porumb, din anul 1995 la rapiță și din anul 2001 la grâu și orez, iar mai recent la sfecla de zahăr, bumbac, tomate, salată sau tutun.

LIMAGRAIN a avut încredere încă de la început în sistemul de producție Clearfield, a investit enorm în activitatea de cercetare și ameliorare, fiind compania care a lansat în anul 2005 primul hibrid CL de floarea soarelui din Europa, hibridul RIMISOL, un hibrid cu un succes enorm pe piața agricolă din țara noastră. Au urmat hibrizi care au dominat mulți ani piața de floarea soarelui din România: LG 56.63CL, LG 56.33CL, LG 54.92HOCL sau LG 55.42CL. Au urmat apoi hibrizi noi, cu potențial de producție îmbunătățit, cu conținut ridicat de ulei și rezistență genetică la cele mai noi rase de lupoaie sau mană, hibrizii din gama Clearfield Plus : LG 50.635CLP, LG 55.55CLP și LG 50.797CLP.

Succesul tehnologiilor Clearfield & Clearfield Plus în România s-a datorat nu numai controlului eficient al buruienilor monocotiledonate și dicotiledonate în perioada critică din primele stadii de dezvoltare, precum și prin controlul eficient al parazitului Orobanche cumana, principalul factor restrictiv al producției în zona de Sud-Est a României, alături de secetă și arșiță. După părerea noastră, în viitorul apropiat tehnologia CLP va căpăta o importanță din ce în ce mai mare datorită efcienței sporite în combaterea ambroziei Ambrosia Artemisiifolia, și ca urmare a extinderii rapide a acestei specii în zone agricole de pe tot teritoriul României și a măsurilor legislative inițiate de autorități pentru eradicarea acestei specii.

Urmărind continuu tendințele pieței și cerințele clienților noștri în vederea creșterii productivității și rentabilității culturii de floarea soarelui, în anul 2015 am venit pe piața din România cu primul hibrid adaptat tehnologiei sulfoniluree, hibridul LG 59.580SX, urmând ca în acest an să lansăm și cel de-al doilea hibrid din portofoliu, hibridul LG 50.479SX. Principalele avantaje ale acestei tehnologii sunt: doza mică de erbicid aferentă și flexibilitate în alegerea momentului optim de aplicare (cu posibilitatea de fracționare a acesteia). În ceea ce privește compania LG, obiectivele urmărite în procesul de ameliorare al hibrizilor din acest segment sunt elementele de productivitate și rezistență genetică la factorii biotici și abiotici de stres, în special la secetă, la principalele boli întâlnite în cultura de floarea soarelui, precum și la parazitul Orobanche cumana.  

 

GHEORGHE Mariana

Oleic Crops Product Manager

Top