Floarea Soarelui Clearfield Plus, LIMAGRAIN

În anul 2013, LIMAGRAIN începea o fructoasă colaborare cu compania BASF prin producerea hibrizilor de tip Suneo-Clearfield, o soluție inovatoare pentru combaterea buruienilor și o dublă protecție împotriva parazitului Orobanche Cumana (protecție genetică până la rasa G) și protecție chimică oferită de erbicidul Pulsar.

De atunci, lucrurile au evoluat foarte mult, iar în anul 2015, LIMAGRAIN intră în piață cu hibrizi de tip Clearfield Plus, împreună cu compania BASF. Hibrizii de tip Clearfield Plus sunt hibrizi de generație nouă, cu un ridicat potențial de producție, cu un conținut ridicat în ulei și adaptați pentru toate condițiile pedoclimatice favorabile culturii de floarea soarelui din țara noastră. Trebuie amintit faptul că toți hibrizii Limagrain, înainte de intrarea în piață, au fost testați pe o perioadă de cel puțin trei ani în toate zonele de cultură ale florii soarelui din România, atât în centrele de testare ISTIS, cât și în câmpurile experimentale LIMAGRAIN.

Pe lângă potențialul de producție ridicat, hibrizii de tip Clearfield Plus se diferențiază și prin faptul că fenomenul de ‘’yellow flash’’(ușoară îngălbenire a frunzelor după aplicarea erbicidului) dispare aproape complet, stresul plantei după aplicarea erbicidului fiind mult mai mic decât la hibrizii Suneo Clearfield.

Doza de aplicare a erbicidului Pulsar Plus s-a modificat față de erbicidul Pulsar 40, aceasta fiind variabilă, de la 1.2 l/ha până la 2 l/ha, în funcție de buruienile existente în cultură și în fucție de prezența parazitului Orobanche Cumana. Stadiul de aplicare este de la 2 până la 8 frunze a culturii de floarea soarelui, respectiv 6-8 frunze în situația în care se dorește combaterea parazitului Orobanche Cumana.

Cei mai cunoscuți hibrizi Clearfield Plus ai companiei LIMAGRAIN sunt: LG 50.635 CLP, LG 55.55 CLP, LG 56.71 CLP și LG 54.61 CLP.

Floarea Soarelui Clearfield Plus

Floarea Soarelui Clearfield Plus

LG 50.635 CLP este un hibrid de generație nouă care a fost lansat anul trecut. Este un hibrid semi-timpuriu, de talie medie, cu un sistem foliar bogat și cu o foarte bună vigoare la pornirea în vegetație. Are un capitul de dimensiuni mari cu poziție aplecată. Are o foarte bună toleranță la bolile specifice, în special la Phoma și Phomopsis, dar și rezistență genetică la toate rasele de mană cunoscute în România, rezistență dată de gene prezente în ambele forme parentale. Hibridul are semințe mari, de culoare neagră, cu MMB de 60-65 gr, cu MH 40-42 kg/hl și conținut în ulei de 45-46%. Este recomandat a se cultiva în toate zonele de cultură ale florii soarelui din România. Densitatea recomandată este de 50.000 – 55.000 plante/ha.

LG 55.55 CLP este un hibrid semi-timpuriu cu o perioadă de vegetație de 126-128 de zile, cu înflorire timpurie și plante de talie medie. Calatidiul este de dimensiuni mari, bine fecundat, cu poziție semi-aplecată. Are toleranță foarte bună la Sclerotinia de capitul și la Verticillium, dar și rezistență genetică la toate rasele de mană cunoscute în România. Semințele sunt de dimensiuni mari, cu MMB de 62-64 gr, cu MH 46-48 kg/hl și conținut în ulei de 46-47%. Este recomandat a se cultiva în toate zonele de cultură ale florii soarelui, dar cu rezultate excelente în zonele secetoase și aride. Densitatea recomandată este de 50.000 – 55.000 plante/ha.

LG 54.61 CLP este este un hibrid timpuriu, cel mai timpuriu hibrid al companiei LIMAGRAIN, care se pretează a fi cultivat și în sistem succesiv sau pentru semănat tardiv (în cazurile în care semănatul nu s-a putut efectua în epoca optimă din diferite motive). Este un hibrid de talie medie (nu este susceptibil la cădere), cu o vigoare foarte bună la răsărire, cu înflorire foarte timpurie, aproximativ 68-70 zile de la semănat. Acest lucru ajută foarte mult hibridul LG 54.61 CLP, deoarece perioada de înflorire, nu coincide cu perioada temeperaturilor ridicate și a secetei din timpul verilor. De asemenea, acest hibrid are rezistență genetică la toate rasele de mană cunoscute în țara noastră și o toleranță foarte bună la Phoma, Phomopsis și Verticillium. Are MMB de 62-66 gr, MH 40-42 kg/hl și conținut în ulei de 46-47%. Densitatea recomandată este de 55.000 – 57.000 plante/ha.

 

Pentru a atinge cel mai ridicat potențial de producție al hibrizilor, compania LIMAGRAIN recomandă fermierilor să respecte verigile tehnologice, în principal semănatul în epoca optimă și densitatea recomandată. De asemenea, se acordă o mare atenție la fertilizarea cu azot, deoarece dozele ridicate și unilaterale de azot au un efect negativ asupra  conținutului de ulei, sensibilizând în același timp plantele la boli.

Top