Floarea Soarelui Clearfield Plus, LIMAGRAIN

In anul 2013 LIMAGRAIN incepea o fructoasa colaborare cu, compania BASF prin producerea hibrizilor de tip  Suneo-Clearfield, o solutie inovatoare pentru compaterea buruienilor si deasemeni o dubla protectie impotriva parazitului Orobanche Cumana, protectie genetica pana la rasa G, a hibridului si protectia chimica oferita de erbicidul Pulsar.

De atunci lucrurile au evoluat foarte mult si in anul 2015 LIMAGRAIN vine pe piata cu hibrizi de tip Clearfield Plus, deasemeni impreuna cu, compania BASF. Hibrizii de tip Clearfield Plus, sunt hibrizi de generatie noua, cu un ridicat potential de productie, cu un continut ridicat in ulei si  adaptati pentru toate conditiile pedoclimatice favorabile culturii de floarea soarelui din tara noastra. Trebuie amintit faptul ca toti hibrizii Limagrain, inainte de intrarea in piata au fost testati pe o perioada de cel putin trei ani in toate zonele de cultura ale florii soarelui din Romania, atat in centrele de testare ISTIS cat si in campurile experimentale LIMAGRAIN.

Pe langa potentialul de productie ridicat hibrizii de tip Clearfield Plus, se diferentiaza si prin faptul ca fenomenul de ‘’yellow flash’’(usoara ingalbenire a frunzelor dupa aplicarea erbicidului) dispare aproape complet, stresul plantei dupa aplicarea erbicidului este mult mai mic decat la hibrizii Suneo Clearfield.

Doza de aplicare a erbicidului Pulsar Plus s-a modificat fata de erbicidul Pulsar 40 aceasta fiind variabila de la 1,2l /ha, pana la 2 l/ha, in functie de buruienile existente in cultura si de prezenta parazitului Orobanche Cumana. Stadiul de aplicare este de la 2 pana la 8 frunze ale culturii de floarea soarelui, respectiv 6-8 frunze in situatia in care se doreste combaterea parazitului Orobanche Cumana.

Cei mai cunoscuti hibrizi Clearfield Plus ai companiei Limagrain sunt : LG 50.635 CLP, LG 55.55 CLP, LG 56.71 CLP, LG 54.61 CLP.

Floarea Soarelui Clearfield Plus, LIMAGRAIN

Floarea Soarelui Clearfield Plus

LG 50.635 CLP, hibrid de generatie noua, care a fost lansat anul trecut. Este un hibrid semitimpuriu, de talie medie cu un sistem foliar bogat si cu o foarte buna vigoare la pornirea in vegetatie. Capitul de dimensiuni mari cu pozitie aplecata. Are o foarte buna toleranta la bolile specifice in special la Phoma si Phomopsis dar ce este cel mai important, are rezistenta genetica la toate rasele de mana cunoscute in Romania, rezistenta data de gene prezente in ambele forme parentale.

Hibridul are seminte mari , de culoare neagra, cu MMB de  60-65g si cu MH 40-42kg/hl. Continutul in ulei 45-46%.

Recomandat a se cultiva in toate zonele de cultura a florii soarelui din Romania.

Densitate recomandata 50-55.000pl/ha.

LG 55.55 CLP, un hibrid semitimpuriu cu o perioada de vegetatie de 126-128 de zile, cu inflorire timpurie si plante de talie medie. Calatidiul este de dimensiuni mari, bine fecundat, cu pozitie semiaplecata. Are o toleranta foarte buna la Sclerotinia de capitul dar si la Verticillium. Deasemeni are rezistenta genetica la toate rasele de mana cunoscute in Romania.

Semintele sunt de dimensiuni mari, MMB 62-64 gr si MH 46-48 kg/hl. Continut in ulei 46-47%.

Hibrid recomandat a se cultiva in toate zonele de cultura a florii soarelui dar cu rezultate excelente in zonele secetoase si aride.

Densitate recomandata 50-55.000 pl/ha.

LG 54.61 CLP, este un hibrid timpuriu, cel mai timpuriu hibrid al companiei LIMAGRAIN, care se preteaza a fi cultivat si in sistem succesiv sau pt semanat tardiv(in cazurile in care semanatul nu s-a putut efectua in epoca optima din diferite motive. Este un hibrid de talie medie (nu este suusceptibil la cadere), cu o vigoare foarte buna la rasarire, cu inflorire foarte timpurie , aproximativ 68-70 zile de la semanat. Acest lucru ajuta foarte mult hibridul LG 54.61 CLP, deoarece perioada de inflorire, nu coincide cu perioada temeperaturilor ridicate si a secetei din timpul verilor. Deasemeni si acest hibrid are rezistenta genetica la toate rasele de mana cunoscute in tara noastra si o toleranta foarte buna la Phoma, Phomopsis si Verticillium.

MMB 62-66 gr, MH 40-42 kg/hl. Continut in ulei 46-47%

Densitate recomandata 55 – 57.000 pl/ha

Pentru a atinge cel mai ridicat potential de productie al hibrizilor, compania LIMAGRAIN recomanda fermierilor sa respecte indeaproape verigile tehnologice, in principal semantul in epoca optima si densitatea recomandata . Deasemeni mare atentie la fertilizarea cu azot, dozele ridicate si unilaterale de azot au un efect negativ asupra  continutului de ulei, sensibilizand in acelasi timp  plantele la boli.

Top