Efectele temperaturilor scăzute și ale secetei la cultura de grâu

Cultura grâului de toamnă a debutat cu probleme încă din toamna anului 2019. În zonele de nord-est, sud și sud-est au fost precipitații mult sub cantitățile normale ale perioadei respective, iar în zonele de vest și centru au fost precipitații apropiate cantităților normale ale zonelor respective. De asemenea, temperaturile au fost ridicate, peste mediile anuale reprezentative. Chiar dacă condițiile ulterioare semănatului nu au fost cele mai bune, culturile de grâu de toamnă au avut o răsărire bună și chiar au înfrățit bine în cea mai mare parte a suprafețelor însămânțate.

Pe parcusul lunilor de iarnă, precipitațiile au fost scăzute cantitativ, iar temperaturile au fost foarte ridicate, fapt ce a condus la absența procesului fiziologic de vernalizare (iarovizare), care reprezintă nevoia plantelor de frig pentru a trece de la faza vegetativă la faza generativă (faza de producere a elementelor de producție).

Primăvara a debutat tot cu temperaturi ridicate, iar efectul secetei s-a accentuat în cea mai mare parte a țării, excepție făcând zonele de vest și de centru ale țării. Pe lângă secetă, un alt factor dăunător plantelor de grâu au fost temperaturile scăzute de la jumătatea lunii martie, în Slobozia, unde s-au înregistrat temperaturi de până la -10°C. Acest fapt a condus la perturbări fizilogice foarte puternice în dezvoltarea plantelor de grâu. Cele mai afectate au fost soiurile extra-timpurii și timpurii, soiuri care au fost ‘’prinse’’ de temperaturile scăzute exact la momentul pornirii în vegetație sau în momentul de vegetație foarte activă. Din această cauză, o mare parte din suprafețe au avut daune de până la 100%, în special în zonele de sud-est și de sud. Aceste probleme s-au datorat înghețurilor târzii de primăvară, venite pe fondul unei secete pedologice prelungite. S-au avansat tot felul de teorii, de exemplu că au fost atacate doar soiurile provenite din programe de ameliorare din afara țării sau că au avut probleme doar anumite soiuri, însă au avut probleme toate soiurile de grâu care se aflau într-un stadiu de vegetație mai avansat, indiferent de genetică.

Problemele din cultura de grâu din anul 2020 nu se termină aici, deoarece spre sfârșitul lunii aprilie, în anumite zone ale țării, s-au înregistrat din nou temperaturi scăzute care au ‘’găsit’’ anumite soiuri exact în perioada de alungire a paiului și a formării spicului. Este bine de știut faptul că și temperaturile cuprinse între 1-3°C afectează plantele de grâu în anumite stadii de vegetație. Din această cauză, au apărut acele spice cu ariste asemănătoare atacului de trips (sucite, inconvoiate) și pe jumătate sterile.

Până la momentul recoltatului nu mai este mult, dar să sperăm că problemele culturii de grâu s-au terminat aici. Pe viitor, vă recomandăm să cultivați cu încredere soiurile de grâu LIMAGRAIN : Avenue, Anapurna, LG Apilco, Alcantara, Airbus, LG Absalon, soiuri testate în România și înscrise în Catalogul Oficial al Plantelor de Cultură din România.

 

 

Adelin Damian,

Product Manager Cereale Păioase și Porumb, Limagrain România

Top