Cercetarea Lg între provocări și rezultate

În fiecare an, compania LG investește aproximativ 14% din profit în cercetare, pentru crearea de noi soiuri și hibrizi, pentru dezvoltarea și utilarea cu tehnologii de ultimă oră a laboratoarelor de cercetare aflate pe toate continentele. O atenție deosebită în cadrul companiei LIMAGRAIN este îndreptată către cultura porumbului, pentru crearea de noi hibrizi adaptați fiecărei țări și regiuni în parte, dar și pentru crearea de hibrizi care să ajute fermierii din toată lumea să obțină producții ridicate, în condițiile în care încălzirea globală și pericolul deșertificării pe zone din ce în ce mai întinse au devenit pericole iminente.

O astfel de problemă o au și fermierii din România. În ultimii ani, s-au confruntat în general, cu primăveri ploioase și reci, veri și toamne cu temperaturi foarte ridicate și cantități de precipitații mult sub valorile normale în aproape toate regiunile țării. De aceea, LIMAGRAIN vine în sprijinul fermierilor români cu programul HYDRANEO, program care include o parte tehnică și o parte de ameliorare a hibrizilor.

Partea tehnică oferă fermierilor soluții pentru startul semănatului, pentru alegerea hibridului, pentru alegerea densității optime adecvate pentru fiecare zonă și hibrid în parte în  condiții pedoclimatice și tehnologice diferite. Aceste soluții oferite de programul HYDRANEO sunt bazate pe informații climatologice (precipitații și temperaturi din ultimii 25 de ani, ANM), informații pedologice și tehnologice pentru fiecare fermă în parte (oferite de către fermieri).

Partea de ameliorare a hibrizilor își aduce aportul în acest program prin ameliorarea, identificarea și testarea hibrizilor de porumb cu cea mai bună toleranță la secetă. LIMAGRAIN a dezvoltat în România o complexă rețea de testare a hibrizilor de porumb, condusă de dnul. Ing. Marian Badea, care împreună cu echipa lui, urmăresc aproximativ 46.000 de parcele de testare răspândite în toate zonele importante de cultură a porumbului din România, care s-au confruntat în ultimii ani cu problemele secetei. Locațiile de testare sunt: Alexandria, Caracal, Lehliu, Slobozia, Timișoara și Salonta.

În această rețea de testare sunt identificați hibrizii cu cea mai bună toleranță la secetă, pe o perioadă de cinci ani. Dacă rezultatele anumitor hibrizi sunt bune și depășesc martorii deja consacrați, acești hibrizi merg mai departe în procesul de înregistare în Catalogul Oficial al Plantelor de Cultură din România. Pentru înregistarea în Catalogul Oficial, acești hibrizi mai sunt testați pe o perioadă de doi-trei ani în rețeaua ISTIS, în șapte locații de testare. Dacă după acești doi-trei ani de testare, hibrizii propuși pentru înregistare în Catalogul Oficial au rezultate care depășesc martorii impuși de către ISTIS, aceștia vor fi înregistrați și vor putea fi comercializați în România și în Comunitatea Europeană.

Așadar, sunt necesari aproximativ șapte ani de testare a unui hibrid până la momentul în care ajunge în semănătoarea fermierului.

Compania LIMAGRAIN vine în ajutorul fermierilor cu hibrizi testați și omologați în România atât în rețeaua proprie, cât și în rețeaua ISTIS (Institutul Național de Testare a Soiurilor din România).

A fost o provocare pentru cercetarea LG să aducă în piața din România hibrizi cu o toleranță foarte bună la secetă și cu un potențial ridicat. Acum doi ani, în portofoliul LG au apărut hibrizii: LG 30.315, LG 31.377 și LG 30.500, iar LG 31.322 și LG 31.388  vor fi lansați în campania pentru anul 2020. Sunt hibrizi adaptați și testați în condițiile din România, cu vigoare foarte bună în primele stadii de vegetație, fapt ce permite fermierilor startul semănatului mai devreme față de ceilalți hibrizi, chiar dacă în sol, la adâncimea de 6-8 cm sunt doar 4-5 grade C.

Cultivați cu încredere hibrizii de porumb din portofoliul LG!

Top